Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Τα πώς και τα γιατί της πεζοπορίας από την Αρχαία Ήλιδα στην Αρχαία Ολυμπία.


Στην αρχαιότητα, δύο μέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων, η επίσημη πομπή ξεκινούσε από την Ήλιδα, με επικεφαλής τους ελλανοδίκες, τους υπόλοιπους αξιωματούχους, τους κριτές, τους επίσημους ξένους, τους αθλητές, τους αρματοδρόμους, τους γυμναστές, τους παίδες αθλητές με τους πατεράδες τους και τα αδέλφια τους. Όλοι αυτοί πεζοί ακολουθούσαν την Ιερά οδό, δηλαδή τον δρόμο που ένωνε την Ήλιδα με το ιερό της Ολυμπίας για να φτάσουν στον προορισμό τους.
   Η πομπή σταματούσε στην πηγή «Πιέρα» όπου τελούσαν θυσίες και καθαρτήριες τελετές. Διανυκτέρευαν στους Λετρίνους και χαράματα ξεκινούσαν πανηγυρικά για την κοιλάδα της Ολυμπίας.

Το 2008 μια παρέα από φίλους, αποφάσισε να αναβιώσει τη διαδρομή αυτή. Φέτος, για 6η χρονιά, την ολοκλήρωσε ξανά με μεγαλύτερη επιτυχία.
Σκέφτηκα λοιπόν να μάθω λίγα περισσότερα για όλη αυτή τη δράση και να τα μοιραστώ μαζί σας. Ποιος ήταν τελικά ο εμπνευστής της; Πώς ξεκίνησε όλο αυτό;  Πόσο δύσκολο είναι; Κτλ. Ρωτώντας για στον άνθρωπο που είχε την αρχική ιδέα , έφτασα στον κύριο Γιάννη Λυκούση, ο οποίος με μεγάλη χαρά δέχτηκε να μας απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα και σε πολλά ακόμα.
Ελάτε να μάθουμε μαζί….

1.Πώς ξεκίνησε η ιδέα της αναβίωσης της αρχαίας αυτής διαδρομής;
 Ο τόπος μας και η ιστορία του ήταν και είναι κάτι που με ενδιέφερε και με ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Υπέροχου φυσικού κάλους  περιοχές, ιστορικά μέρη που τα έχει σκεπάσει η λήθη, παραδόσεις και δοξασίες και τόσα άλλα, ήταν και είναι αντικείμενα που μελετούσα. Διάβαζα  ένα υπέροχο βιβλίο, το «Αρχαία Ήλις» του Ανδρ. Μπούτσικα και έχοντας ήδη μελετήσει τα «Ηλειακά» του Παυσανία, οι δρόμοι της φαντασίας με οδήγησαν στην ιδέα της αναβίωσης της αρχαίας διαδρομής.

2. Η διαδρομή ήταν γνωστή σε εσάς ή χρειάστηκε να μελετήσετε για να την ανακαλύψετε;
Στην προσπάθεια αναβίωσης και χάραξης της διαδρομής,  διαπίστωσα ότι τα ιστορικά στοιχεία για την,  ιστορικά ορθή, χάραξη της πορείας ήταν ελάχιστα. Η επίσημη διαδρομή κατά την αρχαιότητα, ήταν η δυτική – παραλιακή διαδρομή. Η αναβίωση αυτής της διαδρομής  παρουσίαζε πολλά πρακτικά  προβλήματα . Έτσι αποφάσισα ότι θα είχε σήμερα περισσότερα πλεονεκτήματα και ενδιαφέρον , η αναβίωση της ορεινής διαδρομής. Ταυτόχρονα η σκέψη μου ήταν να αναβιώσει η ΙΔΕΑ της διαδρομής και όχι να ισχυριστούμε ότι ανακαλύψαμε το πραγματικό ιστορικό μονοπάτι. Ποιος θα μπορούσε , άλλωστε, να ισχυριστεί ότι ξέρει ποιο ήταν το πραγματικό μονοπάτι; Βασιζόμενος σε ποιες πηγές; Ποιος μπορεί να γνωρίζει, σήμερα, ότι το μονοπάτι αυτό, ήταν το ίδιο κατά την διάρκεια  1169 ετών που πραγματοποιούνταν οι Ολυμπιακοί αγώνες κατά την αρχαιότητα; Ξεκάθαρα λέω ότι δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το μονοπάτι. Δεν περπατάμε το ίδιο μονοπάτι. Περπατάμε όμως στο ίδιο πνεύμα. Ενώνουμε τις ίδιες περιοχές. Υπηρετούμε την ίδια ιδέα. Αυτή του Ολυμπισμού.

3. Συνήθως μια νέα πρόταση δεν βρίσκει άμεση ανταπόκριση . Εσείς είχατε στήριξη σε αυτή σας την ιδέα; 
Παραδόξως, για τον τόπο μας, από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα η ιδέα αυτή βρήκε πολλούς και ένθερμους υποστηρικτές. Κατ΄ αρχάς το κέντρο κοινωνικής παρέμβασης Αμαλιάδας, ο ορειβατικός σύλλογος Αμαλιάδας «ορειβατείν» και οι Σαμαρείτες και διασώστες του ΕΕΣ του τμήματος Αμαλιάδας είναι κύριοι θεσμικοί υποστηρικτές της ιδέας. Φυσικά υπάρχουν  πολλοί φορείς ακόμα που βοήθησαν. Πιο συγκινητική, όμως είναι η ανταπόκριση του απλού κόσμου, τόσο με την πρακτική του βοήθεια, όσο και με την καλή του κουβέντα, που πολλές φορές φτάνει σε σημείο ενθουσιασμού. Φυσικά υπήρξαν και αντιδράσεις. Άλλοι απλά μας ζήλεψαν.  Άλλοι μας υποτίμησαν και μας ειρωνεύτηκαν. Κάποιοι άλλοι μας διέβαλλαν και σε κάποιες στιγμές έφτασαν μέχρι και στην υπονόμευση. Δεν απαντήσαμε ποτέ σε κανέναν. Εμείς συνεχίζουμε να περπατάμε. Απλά, έτσι απλά. Αυτό δεν μπορεί κανείς να μας το στερήσει.

4.Παρατηρείτε αύξηση της συμμετοχής σε σχέση με το 2008, που ξεκινήσατε;
Όταν ξεκινήσαμε το 2008, ήμασταν μια παρέα 11 ατόμων που εθελοντικά πηγαίναμε «στο άγνωστο με βάρκα» ….. την Ολυμπιακή Ιδέα! Οι περισσότεροι συμμετέχουν ανελλιπώς μέχρι σήμερα. Την επόμενη χρονιά περπατήσαμε 22 άτομα. Το 2010 οι πεζοπόροι ήταν 45. Η παρέα μεγάλωσε ακόμα πιο πολύ την επόμενη και αν θυμάμαι καλά πρέπει να ήμασταν 60 πεζοπόροι. Αυτό συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Φτάνουμε σε σημείο να μην μπορούμε να υποστηρίξουμε την συμμετοχή περισσότερων συμμετοχών λόγω πρακτικών προβλημάτων.

5. Ποιες είναι οι ηλικίες των ανθρώπων που συμμετέχουν;
Το πιο ευχάριστο και ταυτόχρονα όμορφο είναι να βλέπεις τα παιδιά να περπατούν χέρι – χέρι με τον μπαμπά και την μαμά. Δίπλα τους να περπατά ένας στην ηλικία του παππού των μικρών πεζοπόρων. Όλοι  αυτοί να πιάνονται στον ίδιο κύκλο χορού κατά το ξέφρενο γλέντι που κάνουμε το βράδυ της διανυκτέρευσης.

6. Μπορεί ο καθένας από μας να ακολουθήσει;
Αυτό που αποτελεί απαραίτητο εφόδιο για όποιον σκέφτεται να περπατήσει από την Αρχαία Ήλιδα στην Αρχαία Ολυμπία είναι η αποφασιστικότητα και η καλή διάθεση. Κατά την διάρκεια των 6 χρόνων που πραγματοποιούμε την διάβαση αυτή, έχουν εγκαταλείψει ελάχιστοι. Από αυτούς οι περισσότεροι εγκατέλειψαν  επειδή δεν το ήθελαν αρκετά. Από τους εκατοντάδες φίλους που περπάτησαν μαζί μας όλα αυτά τα χρόνια μόνο τρείς φίλοι εγκατέλειψαν για σοβαρό – σωματικό λόγο. Όλοι όσοι δεν έχουν σοβαρό πρόβλημα υγείας (καρδιά, προβλήματα με την μέση τους, τα γόνατά τους κλπ) μπορούν να έλθουν στην παρέα μας και να είναι σίγουροι ότι θα τα καταφέρουν.

7. Ποιος είναι ο σκοπός αυτής σας της «κίνησης»;
Κατ΄ αρχάς θα αναφέρω ποιος ΔΕΝ είναι ο σκοπός μας. Δεν θέλουμε να προβάλουμε άτομα, κόμματα, κινήσεις, θρησκείες και κάθε μορφής συμφέροντα. Δεν θέλουμε να κερδίσει κανείς ούτε ένα ευρώ. Τα 4 πρώτα χρόνια της διοργάνωσης όλα τα έξοδα συμμετοχής καλύπτονταν από το κέντρο κοινωνικής παρέμβασης Αμαλιάδας. Οι πεζοπόροι δεν ξόδευαν, για τις δύο μέρες πεζοπορίας, ούτε ένα ευρώ. Τα 2 τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης, αναγκαστήκαμε να ορίσουμε ένα ενδεικτικό ποσό συμμετοχής για να καλύψουμε ένα μέρος των εξόδων μας. Δεν διεκδικήσουμε ιστορικές ανακαλύψεις όπως είπαμε λίγο πριν. Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η πραγματική ορεινή διαδρομή. Πολύ θα θέλαμε κάποιος με γνώσεις και περισσότερη ιστορική ενημέρωση, να ανακαλύψει την ιστορικά ορθή χάραξη της διαδρομής,  έτσι ώστε να τροποποιήσουμε την πορεία μας. 
Σκοπός μας είναι : 
  • Η αναβίωση της ορεινής διαδρομής της Ιεράς Οδού σαν ιδέα και να την κάνουμε πράξη. Απλά να περπατάμε από την Αρχαία Ήλιδα μέχρι την Αρχαία Ολυμπία.
  • Να αναδείξουμε τον τόπο μας μέσα από την ιδέα του Ολυμπισμού.
  • Να ενεργοποιήσουμε συνανθρώπους μας που νομίζουν ότι δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα όρια τους.
  • Να ζωντανέψουμε το πνεύμα της Αρχαίας Ελλάδας μέσα στην ζώσα Ελληνική πραγματικότητα.
  • Να φέρουμε κοντά ανθρώπους που έχουν αποξενωθεί. Κατά την διάρκεια της διήμερης πεζοπορίας γίνονται πολλές γνωριμίες, φιλίες ακόμα και έρωτες.
  • Να ευαισθητοποιήσουμε και ενεργοποιήσουμε θαμμένα μέρη του εαυτού μας όπως η αυτοπεποίθηση, η απλότητα, ο αυθορμητισμός, η φιλία, η αλληλοβοήθεια και πολλά ακόμα.
8. Πώς φαντάζεστε την πορεία της προσπάθειας αυτής στο μέλλον;
Το μέλλον της πορείας είναι προδιαγεγραμμένο. Αυτό το αποδεικνύει το γεγονός ότι μέσα σε 6 χρόνια, έχει αυτή την εξέλιξη σε αριθμό συμμετοχών αλλά και σε αποδοχή από τον κόσμο, ακόμα και αν δεν μπορούν να συμμετάσχουν. Οι συμμετέχοντες πλέον έχουν πάψει να είναι από την περιοχή μας και περπατάμε με φίλους από όλη την Ελλάδα. Ήδη έχουμε κάποιες πρώτες επαφές με το εξωτερικό προς τον ίδιο σκοπό. Η ποδηλατική εκδοχή της ίδιας διαδρομής που με επιτυχία διοργάνωσαν για δεύτερη χρονιά  οι φίλοι ποδηλάτου Ήλιδας, είναι μια ακόμα απόδειξη. Υπάρχουν πολλές ακόμα εκδοχές της διαδρομής  – απόψεις – σκέψεις για την διαδρομή αυτή. Βρισκόμαστε σε μια συνεχή σκέψη και επαφές για την εξέλιξη και ανάδειξη της διαδρομής. Στο χέρι της πολιτείας είναι να ενεργοποιηθεί και να βοηθήσει στην ανάπτυξη της ιδέας αυτής . Η βοήθεια αυτή θα πρέπει να είναι μακριά από συμφέροντα και τοπικισμούς. Έξω από προσωπικές και πολιτικές φιλοδοξίες. Οι πολίτες έκαναν ήδη το χρέος τους και θα συνεχίσουν να το κάνουν.  Η διαδρομή αυτή είναι προορισμένη να ζήσει και να αναπτυχτεί . Μαζί της θα «παρασύρει» και τον τόπο μας.

Από μένα , τι άλλο; Πολλά μπράβο και καλή συνέχεια σε όλους!!!!!
Σία Χαλικιά

υ.γ. 
-Όλες οι φωτογραφίες αυτής της παρουσίασης είναι από το αρχείο του κ. Λυκούση.
-Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδρομή και την ιστορία της στη σελίδα των φίλων 
της διαδρομής : https://sites.google.com/site/elidaolympiapezoporia/home/home

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

It΄s time for Open coffee με το Δίκτυο Αφύπνισης Πολιτών


It΄s time for Open coffee είναι ένα από τα νέα συνθήματα του Δικτύου Αφύπνισης Πολιτών. Συμπληρώνοντας 3 χρόνια από την ημέρα που ξεκίνησε την παρουσία και δράση του στην πόλη μας, αποφάσισε να ανοίξει τις πόρτες του και να προσκαλέσει νέα μέλη, φίλους και συμπολίτες γενικότερα να πιουν καφέ μαζί και να συζητήσουν για τη ζωή στην πόλη. 

Τη νέα αυτή πρωτοβουλία διοργάνωσε η Οργανωτική Ομάδα του Δικτύου ξεκινώντας τώρα και έχοντας σκοπό να ολοκληρώσει 
                                                                    τον 1ο κύκλο της , στα τέλη καλοκαιριού.
Στο πρώτο Open Coffee, που έγινε το Σάββατο 20/4/2013 στον πεζόδρομο της Αμαλιάδας, παραβρέθηκαν περίπου 20 φίλοι με τους οποίους μοιράστηκαν απόψεις για διάφορα ζητήματα και έγινε διάλογος με πλούσια επιχειρηματολογία.
Θέματα όπως ο εθελοντισμός, οι ενεργοί πολίτες, η κριτική των όσων συμβαίνουν γύρω μας, προτάσεις για νέες δράσεις αλλά και αναφορές σε θέματα επικαιρότητας ήταν στο πλαίσιο της συζήτησης.

Το ζεστό κλίμα της πρώτης αυτής συνάντησης ικανοποίησε τους εκπροσώπους του Δικτύου, οι οποίοι και δήλωσαν πως τους άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και την όρεξη ώστε να συνεχίσουν.
Οι προσκλήσεις για τα Open Coffee είναι ανοικτές προς όλους ενώ σκοπός της ομάδας είναι να γίνονται και  στοχευμένες προσκλήσεις σε συμπολίτες μας που θα μιλούν για τη δική τους δράση στην πόλη.
Η επόμενη δράση του Δικτύου που θα μπορούσατε να παρευρεθείτε είναι τη
Δευτέρα, 22/4/2012 στο Cine Cinema στις 21:30 για τη βραδιά ντοκιμαντέρ με την προβολή της ταινίας "Η Απαγορευμένη Εκπαίδευση (La educacion prohibida)".

Περισσότερα για τις δράσεις του Δικτύου Αφύπνισης Πολιτών μπορείτε να βρείτε στη σελίδα τους: http://www.citizenalertnetwork.gr/

Σία Χαλικιά

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Μάγειρες για μια μέρα στο 1ο Νηπιαγωγείο Αμαλιάδας


Μάγειρες για μια μέρα έγιναν οι μικροί μαθητές του1ου Νηπιαγωγείου Αμαλιάδας .
 Τη Δευτέρα 15 Απριλίου φόρεσαν το λευκό χάρτινο σκούφο τους και έμαθαν όχι μόνο τη σημασία του πρωινού στη διατροφή τους, αλλά και συμμετείχαν με κέφι και στη διαδικασία της δημιουργίας του.
Η πρωτοβουλία ανήκε στον κύριο Γιάννη Παναγιωτακόπουλο , σεφ και. γονιό μιας από τις μικρές μαθήτριες , που σκέφτηκε να ενημερώσει τα παιδιά για το πρωινό γεύμα και να φτιάξει μαζί τους ορισμένες εύκολες συνταγές,
Η πρότασή του έγινε αμέσως δεκτή από τις δασκάλες κυρίες  Καλλιόπη Νίκα και Ελένη Παπαδοπούλου , οι οποίες με μεγάλη χαρά ενημέρωσαν τα παιδιά.
Και  τις δυο ώρες που κράτησε η διαδικασία, όλα τα παιδάκια ήταν προσηλωμένα σε αυτά που άκουγαν και συμμετείχαν με  ενθουσιασμό στη διαδικασία παρασκευής των γλυκισμάτων, πάντα με την  πολύτιμη βοήθεια των δασκάλων τους
Στο τέλος δοκίμασαν τις παρασκευές τους με μεγάλη όρεξη και περηφάνια!
Συζητώντας με τον κύριο Παναγιωτακόπουλο για την εμπειρία του αυτή , μας είπε πως αυτό που τον χαροποίησε περισσότερο, ήταν πως πολλοί από τους γονείς των παιδιών, την επόμενη μέρα του έδωσαν συγχαρητήρια για αυτή του την
ενέργεια και πως του ζήτησαν τις συνταγές που έφτιαξαν. Περισσότερο απ΄ όλα όμως τον χαροποίησε και τον ξάφνιασε το γεγονός ότι πολλά από τα παιδιά δοκίμασαν φρούτα για πρώτη φορά και τους άρεσαν πολύ.

Οι συνταγές που έφτιαξαν ήταν κέικ με φρούτα και δημητριακά, μπισκότα πορτοκαλιού και smoothies (ρόφημα) με φρούτα, γιαούρτι, γάλα και μέλι.

Στα παιδιά δόθηκαν στο τέλος και έντυπα , που έγραφαν αναλυτικά τα περισσότερα απ΄ αυτά που ειπώθηκαν στο μάθημα, ώστε να ενημερωθούν και οι γονείς τους.

Σκέφτηκα να τα μεταφέρω και εδώ ώστε να ενημερωθούμε κι εμείς.

Σία Χαλικιά

Υ.γ. οι φωτογραφίες που υπάρχουν σε αυτή τη δημοσίευση είναι από τον κ. Παναγιωτακόπουλο , εγώ απλά θόλωσα τ σημεία που φαίνονται τα παιδιά, όπως μου ζητήθηκε...


Ο Γιάννης Παναγιωτακόπουλος  σπούδασε μαγειρική το  `96 στην Αθήνα και έκανε πρακτική στο ιστορικό ξενοδοχείο Mont Parnès με Chef τον κύριο Γιώργο Φίνο.Στη συνέχεια  δουλέψε με πολλούς και καταξιωμένους Chef όπως το Λευτέρη Λαζάρου, το Νίκο Φωτιάδη, το Δημήτρη Μπληζιώτη, το Jean Louis Capsalas, τον Ανδρέα Σχοινά κ.α.   Τα τελευταία χρόνια εργάζεται στο Aldemar Olympian Village Hotel and Spa στην Σκαφιδιά Ηλείας με την ειδικότητα του Sous Chef (βοηθός Chef) δίπλα σε ένα αξιόλογο και σωστό επαγγελματία και άνθρωπο τον Δημήτριο Καραμπίνη και διδάσκει μαγειρική σε δημόσιο ΙΕΚ.


Γιατί χρειαζόμαστε το πρωινό γεύμα;
Κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα μας χρησιμοποιεί ως πηγή ενέργειας τη γλυκόζη που έχει αποθηκεύσει την προηγούμενη ημέρα. Έτσι, το πρωί πρέπει να γεμίσουμε πάλι τις αποθήκες μας, για να έχει ο οργανισμός τα καύσιμα που χρειάζεται. Ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό είναι απαραίτητο για τη σωματική και πνευματική ευεξία, ιδιαίτερα των παιδιών, που έχουν αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια, αλλά και σε θρεπτικά συστατικά.
Τι είναι τα δημητριακά;
Τα δημητριακά είναι πλούσια σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες να περιλαμβάνονται στην καθημερινή μας διατροφή. Για παράδειγμα:
- οι διαλυτές φυτικές ίνες, που βρίσκονται σε τροφές όπως τα φασόλια, η βρόμη, το ρύζι, τα μήλα, συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης και προάγουν την ανάπτυξη της φυσιολογικής μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου.
-Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες, που δεν απορροφώνται, βρίσκονται σε όλες τις φυτικές τροφές
(π.χ. δημητριακά, προϊόντα ολικής άλεσης, μαύρο ψωμί, φρούτα και λαχανικά),
διατηρούν τη λειτουργία του εντέρου σε καλή κατάσταση και βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. 
Τα δημητριακά ολικής άλεσης, επίσης, περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο και ψευδάργυρο, διάφορα άλλα αντιοξειδωτικά στοιχεία (π.χ. σελήνιο) και φυτοοιστρογόνα (λιγνάνες). 
Γιατί είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας; 
Η κατανάλωση δημητριακών, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων νοσημάτων χάρη στο σύνολο των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν.
Οι γονείς με ποιο τρόπο μπορούν να μάθουν τα παιδιά για το πρωινό;
Το πρωινό μπορεί να γίνει μια συνήθεια στην οποία συμμετέχει όλη η οικογένεια και την απολαμβάνει. Επιπλέον, επειδή τα παιδιά μιμούνται τους γονείς τους, αν αυτοί καταναλώνουν κάθε μέρα ένα καλό πρωινό, είναι πολύ πιθανό και εκείνα να κάνουν το ίδιο. 
Το καλό πρωινό, πρέπει να περιλαμβάνει: 
  •  Φρούτα: 1-2 φρούτα ή 1 ποτήρι φρέσκο χυμό (π.χ. πορτοκάλι, μήλο, καρότο, ακτινίδιο). 
  •  Φυτικές ίνες: 1 μπολ δημητριακά ολικής άλεσης (π.χ. σιτάρι, νιφάδες καλαμποκιού ή σιταριού) με ή χωρίς ξηρούς καρπούς και φρέσκα ή ξερά φρούτα ή εναλλακτικά 1-2 λεπτές φέτες ψωμιού ολικής άλεσης. 
  •  Γαλακτοκομικά: 1 ποτήρι γάλα ή 1 γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ή εναλλακτικά 30 γρ. τυρί χαμηλών λιπαρών. 
Αυτό που μας μένει;
Ένα ισορροπημένο πρωινό που θα περιλαμβάνει δημητριακά ολικής άλεσης είναι μια από τις καλές επιλογές για να ξεκινήσει ένα παιδί  την ημέρα του γεμάτο ενέργεια και ευεξία, καθώς προσφέρει απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού θρεπτικά συστατικά, ενώ έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη σε σχέση με άλλα πρωινά που περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, μεταξύ άλλων, μπισκότα, γεμιστά κρουασάν κ.ά.





Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Φωτοκόμικ με ποδήλατο!


Την Κυριακή το πρωί τα παιδιά έγιναν τα ίδια οι ήρωες των δικών τους ιστοριών. Ιστορίες, φωτογραφίες, ζωγραφιές, παιχνίδι και παιδικές φωνές γέμισαν  το Ποδήλατο music café. 
Ο Νίκος Σαφαρής ανέλαβε να βοηθήσει τους μικρούς μας φίλους, οι οποίοι από τη μεριά τους συμμετείχαν με ενθουσιασμό, δημιουργούσαν , γελούσαν και συμμετείχαν με κέφι.




Τώρα για το τι είναι φωτοκόμικ, μας εξήγησε ο κύριος Σαφαρής και μας έδειξε πώς να φτιάξουμε μια φωτοαφήγηση με μια σειρά από φωτογραφίες που συνδυάζονται με γραπτό κείμενο.




 Είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος (όπως μας είπε) να παρουσιάσεις και να σχολιάσεις κάποιο θέμα ή να αφηγηθείς μια ιστορία χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερα τεχνικά μέσα. Μια απλή ψηφιακή φωτογραφική μηχανή , η φαντασία και το κέφι των παιδιών είναι αρκετα! 


Πραγματικά εντυπωσιάστηκα από τον τρόπο που συνεργάστηκαν και από το αποτέλεσμα που κατάφεραν, το οποίο και φωτογράφισα για να το μοιραστώ μαζί σας.


Διαφορετικές και δημιουργικές πρωτοβουλίες θα είμαστε πάντα εδώ για να τις στηρίζουμε! Ειδικά ότι έχει να κάνει με τα παιδιά μας!



Σία Χαλικιά


Γκόλφω forever



Την Παρασκευή 12 Απριλίου  στο κατάμεστο  Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο παρακολουθήσαμε την  παράσταση «Γκόλφω forever» του Ντίνου Σπυρόπουλου σε σκηνοθεσία του Βλαδίμηρου Κυριακίδη. Η Θεατρική Ομάδα που αποτελούνταν από τους Πάνο Σταθακόπουλο, Χρήστο Γιάνναρη, Ιωάννα Παυλίδου, Απόλλων Μπόλλα, Γιάννη Μπουραζάνα και Βασίλη Γιαννέλο μας παρουσίασε μια κωμωδία, γεμάτη γέλιο και του αυτοσαρκασμό .
Η παράσταση δεν αποτελείται από ένα σύνολο ξεχωριστών ιστοριών όπως έχουμε συνηθίσει στην επιθεώρηση, αλλά αποτελεί μια παρωδία του  γνωστού δραματικού ειδυλλίου του Τάσου και της Γκόλφως (που γράφτηκε τον προηγούμενο αιώνα από τον Περεσιάδη), προσαρμοσμένη στο σήμερα και στα προβλήματα της Ελλάδας του 2013.
Tο έργο ήταν γεμάτο από επίκαιρες ατάκες, κωμικές καταστάσεις, χορό, τραγούδι, φουστανέλα, τσαρούχια και γέλιο.
Την Γκόλφω την υποδύεται εξαιρετικά ο συντοπίτης μας Πάνος Σταθακόπουλος που με το ταλέντο του, τη εκφραστικότητά του και το κέφι του κατάφερε να την κάνει να φαίνεται αξιαγάπητη χωρίς κινδυνεύσει στιγμή να γίνει καρικατούρα.
 Την αντίζηλό της Σταυρούλα και τη  μάνα της την Αστέρω ενσάρκωσε  ο Γιάννης Κοτσαρίνης ενώ τονΤάσο, που σχολίαζε συνεχώς τα λόγια του, ο Χρήστος Γιάνναρης.
Ιδιαίτερη χαρά έδωσε στο κοινό, η επικοινωνία των ηθοποιών μαζί τους, η συμμετοχή του στις ατάκες και οι απαντήσεις τους , με πιο ξεκαρδιστική στιγμή όταν σηκώθηκε ένα μικρό παιδί για να δείξει στο θηλυπρεπή Κίτσο (Απόλλων Μπόλλας) πως κάθονται οι άντρες.
Ο Βασίλης Γιαννέλος υποδυόμενος τρείς διαφορετικούς χαρακτήρες ξεχώρισε κάνοντας το Ζήση, που κινούνταν υπερβολικά αργά, αλλά μιλούσε πολύ γρήγορα.
Ο Γιάννης Μπουραζάνας κράτησε κι αυτός δύο ρόλους  κάνοντας τον πατέρα του Τάσου αλλά και έναν πονηρό καλόγηρο.
Εύστοχα και καυστικά ήταν και τα σχόλια των ηθοποιών τόσο για τις καταστάσεις του έργου όσο και για τους ίδιους και το έργο. Ο Π. Σταθακόπουλος χτυπώντας νοητά ένα ρούχο να πλυθεί είπε: Δεν έχω κόπανο γιατί είμαι φτωχιά, αλλά μ αρέσει η κίνηση….και ξεσήκωσε τους πάντες!!!
 Ο Χρήστος Γιάνναρης κάνοντας «πλάκα» με την ομοιοκαταληξία που είχαν όλα τα λόγια σχολίαζε συνεχώς :έκανα και ομοιοκαταληξία το είδατε; , ζωγραφίζω σήμερα!!! ή άλλες φορές ζητούσε από το κοινό να τον βοηθήσει να βρει τη λέξη,  λέγοντας θα το δουλέψω
Ο Απόλλων Μπόλλας που ενώ με τα νάζια του σαν gay Κίτσος ξεσήκωσε τους πάντες , γύρισε και είπε φεύγοντας: Τι γελάς παιδί μου; Μια μάνα κλαίει τώρα…
Η Ιωάννα Παυλίδου που δεν συμμετείχε στην υπόθεση του έργου (πέραν της φίλης της Γκόλφως), αλλά αποτελούσε ένα είδος χορού , σχολίαζε, παρουσίαζε, αφηγούταν χόρευε και τραγουδούσε εκπληκτικά, κάποια στιγμή είπε: Για πόσο ακόμα θα κάνω μόνη μου το χορό; Ας είναι με την κρίση αυτή, ας πάρω τουλάχιστον ένα μισθό…
 Σκοπός της επιθεώρησης και της κωμωδίας είναι το γέλιο και η χαλάρωση ώστε να ξεφεύγουμε για λίγο από τα προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά ταυτόχρονα να καυτηριάσει τα προβλήματα της επικαιρότητας, κάτι που η Γκόλφω το κατάφερε εύκολα!!!

Σία Χαλικιά

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Νηστεία και διατροφή


Η νηστεία είναι μια στάση ζωής που όλο και περισσότεροι άνθρωποι ακολουθούν τα τελευταία χρόνια. Συνηθισμένοι όμως όλοι μας σε πλούσιες διατροφικές επιλογές , δυσκολευόμαστε να βρούμε κάτι που θα μας χορτάσει και καταφεύγουμε σε μεγάλη κατανάλωση ψωμιού και ζυμαρικών. Το αποτέλεσμα αυτών μας των επιλογών, πολλές φορές μας φορτώνει με παραπανίσια κιλά και τύψεις. Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε όλα αυτά; Πώς μπορούμε να τρώμε υγιεινά και ταυτόχρονα να χορταίνουμε; Υπάρχουν μικρά tips ή λιχουδιές που μπορούμε να επιλέξουμε; Σε όλα τα παραπάνω, αλλά και ακόμα περισσότερα μας απάντησε η κυρία Μαρία Τάγιου Διατροφολόγος – Διαιτολόγος.
(Η Μαρία Τάγιου σπούδασε Διατροφολόγος – Διαιτολόγος στο Πανεπιστήμιο Lincoln της Μεγάλης Βρετανίας και στο Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης. Είναι εκπρόσωπος νομού Ηλείας του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων και διατηρεί γραφείο στην Αμαλιάδα).
1.     Τις μέρες της νηστείας συνήθως καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες ζυμαρικών και ψωμιού ή τροφών που περιέχουν περισσότερη ζάχαρη.
       Πώς θα αποφύγουμε την πρόσληψη βάρους;
Η αλήθεια είναι ότι όταν καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίει ο οργανισμός μας, δυστυχώς αποθηκεύονται σε λίπος. Για να μην συμβεί το δυσάρεστο αυτό γεγονός, ειδικά λίγο πριν την εμφάνισή μας στην παραλία, έχουμε δύο επιλογές. Η μια θέλει λίγο κόπο και η άλλη θέλει λίγο τρόπο!
Σε περίπτωση που δεν μπορούμε να αντισταθούμε στις παχυντικές λιχουδιές, θα πρέπει να κάψουμε τις περιττές θερμίδες που καταναλώνουμε. Καθημερινή αερόβια άσκηση είναι η λύση!
Η δεύτερη επιλογή είναι να αντικαταστήσουμε τους απλούς υδατάνθρακες με σύνθετους. Μια διατροφή πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες:
- είναι πιο πιθανό να βασίζεται σε λιγότερες θερμίδες
- οι φυτικές ίνες δημιουργούν αίσθημα κορεσμού με αποτέλεσμα να τρώμε λιγότερο
- ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης βοηθά στην διατήρηση φυσιολογικού βάρους 
- η διέγερση της παραγωγής σερετονίνης βελτιώνει την διάθεση και μειώνει την όρεξη μας για φαγητό
Μπορούμε να κάνουμε λοιπόν τις εξής μικρές αλλαγές στα τρόφιμα που επιλέγουμε:
- ζυμαρικά ολικής άλεσης και καστανό ρύζι αντί για ραφιναρισμένα (απλά) ζυμαρικά
- ψωμί ολικής άλεσης αντί για χωριάτικο ή πολυτελείας 
- καστανή ζάχαρη ή μέλι αντί για λευκή ζάχαρη. 
Ο συνδυασμός βέβαια και των δύο θα φέρει το ιδανικό αποτέλεσμα. Γυμναστική 2 με 4 φορές την εβδομάδα μαζί με αλλαγές στην διατροφή μας θα διατηρήσουν το σώμα μας γυμνασμένο και με φυσιολογικό βάρος!
 2.      Πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε την πρωτεΐνη του κρέατος;
 Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τον οργανισμό μας σε καθημερινή βάση και πρέπει να καταλαμβάνει το 20% της διατροφής μας. Κατά την διάρκεια της νηστείας είναι ευκαιρία να αποτοξινώσουμε τον οργανισμό μας από το κρέας και τα ζωικά προϊόντα! Οι επιλογές μας μπορούν να περιλαμβάνουν ποικιλία από τα εξής: 
- Θαλασσινά : γαρίδες, καλαμάρι, χταπόδι κλπ
- Ξηροί καρποί : φυστίκια, αμύγδαλα, κάσιους, καρύδια κλπ
- Σπόροι : πασατέμπος, ηλιόσπορος, κλπ
- Όσπρια : φακές, φασόλια, ρεβύθια, κλπ
- Δημητριακά: ζυμαρικά ολικής άλεσης, βρώμη, καστανό ρύζι, ψωμί ολικής άλεσης κλπ 
Κάποιοι συνδυασμοί, όπως όσπρια με ψωμί, ψωμί με ξηρούς καρπούς, κ.α. μας δίνουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.
3.     Το ασβέστιο αποτελεί ένα εξίσου σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τον οργανισμό μας, από πού μπορούμε να το αντικαταστήσουμε;
 Το ασβέστιο είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την οστεοποίηση, την πήξη του αίματος, τους μύες, τις ορμόνες και τα ένζυμα. Οι ενήλικες πρέπει να προσλαμβάνουν 1000-1200mg καθημερινά. Πολύ καλές πηγές ασβεστίου είναι:
- η μελάσα (από ζαχαροκάλαμο)
- το ταχίνι (ή σουσάμι) 
- τα αμύγδαλα
Άλλες πηγές είναι τα φασόλια, το πορτοκάλι, οι γαρίδες, τα ξερά σύκα, το μπρόκολο, o αρακάς, κλπ.
4.     Σε περίπτωση που κάποιος νιώσει κόπωση ή  αδυναμία τι τον συμβουλεύετε να κάνει;
 Να διακόψει τη νηστεία. Αν τα συμπτώματα συνεχίσουν, να ζητήσει ιατρική συμβουλή για περαιτέρω εξετάσεις.

      5.     Οι ελιές έχουν κατηγορηθεί για αύξηση της χοληστερίνης. Ισχύει?
Χαίρομαι για την ερώτηση αυτή, καθώς μου πήρε πολύ περισσότερο χρόνο από όσο περίμενα, μέχρι να πείσω την αγαπημένη μου θεία ότι μπορεί να τρώει ελιές, παρόλο που είχε τσιμπημένη την χοληστερίνη. Έπρεπε λοιπόν να της εξηγήσω ότι: 
‘Η χοληστερίνη (ή χοληστερόλη) είναι μια λιπαρή ουσία απαραίτητη για τον οργανισμό μας και παράγεται κυρίως στο συκώτι. Δεν διαλύεται στο αίμα και συνεπώς μεταφέρεται στο αίμα από ειδικούς ‘μεταφορείς’. Οι κύριοι τύποι μεταφορέων είναι η ‘κακή’ (LDL) και η ‘καλή’ (HDL) χοληστερόλη. Η ‘κακή’ μεταφέρει τη χοληστερόλη στα κύτταρα μας για να πάρουν όση χρειάζονται. Δυστυχώς όμως, η περιττή χοληστερόλη παραμένει στο αίμα και συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Η ‘καλή’ από την άλλη, παίρνει την περιττή χοληστερόλη από τους ιστούς και την επαναφέρει στο συκώτι, όπου αποβάλλεται.’
Με λίγα λόγια θέλουμε να έχουμε υψηλές τιμές της ‘καλής’ χοληστερόλης και χαμηλές της ‘κακής’.
Οι ελιές λοιπόν είναι από τα λίγα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του καρδιαγγειακού μας συστήματος. Το καλύτερο στοιχείο τους είναι ο τύπος του λίπους που περιέχουν. Σχεδόν όλο το λίπος στις ελιές είναι μονοακόρεστο. Όχι μόνο δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για τα επίπεδα της χοληστερόλης μας, αλλά να είμαστε σίγουροι ότι αν αντικαταστήσουμε τα κορεσμένα λιπαρά της διατροφής μας με τα μονοακόρεστα λιπαρά της ελιάς, η καλή θα ανέβει και η κακή θα κατέβει! Μπορούμε λοιπόν να καταναλώνουμε ελιές χωρίς φόβο για την χοληστερίνη, αλλά με μέτρο, καθώς περιέχουν αλάτι που οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης και θερμίδες που οδηγούν σε αύξηση του σωματικού μας λίπους!
     6.     Tα παιδιά πρέπει να ακολουθούν ένα πρόγραμμα νηστείας 40 ήμερων;
Ένα παιδί μπορεί να νηστέψει μόνο εάν εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για την κάλυψη των διατροφικών του αναγκών και να είμαστε και σίγουροι ότι το παιδί θα συνεργαστεί. Σαράντα μέρες είναι μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα περισσότερα παιδιά δυσκολεύονται να φάνε τα όσπρια, τα θαλασσινά, τους ωμούς ξηρούς καρπούς και τα λαχανικά που πρέπει να αποτελούν την βάση της νηστείας. Αν τρώνε μόνο πατάτες, ψωμί και μακαρόνια θα έχουν έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών. Ένα πιο χαλαρό όμως μοντέλο νηστείας θα ήταν το ιδανικό. Να απέχουν δηλαδή από το κρέας αλλά να επιτρέπονται τα αυγά και τα γαλακτοκομικά.

7.     Ποιοι άνθρωποι θα πρέπει να την  αποφεύγουν;
Αυστηρή νηστεία θα πρέπει να αποφεύγουν τα άτομα που πάσχουν από σιδηροπενική αναιμία, οι αθλητές, οι έγκυες, οι θηλάζουσες, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις και τα παιδιά (όπως είπαμε και παραπάνω).
8.     Θα μας πείτε μικρά tips για να μην πεινάμε , αλλά ταυτόχρονα να τρώμε υγιεινά;
Συνήθως όταν νηστεύουμε, ψάχνουμε συνεχώς κάτι για να τσιμπολογήσουμε. Προτείνω τα εξής σνακ, έτσι ώστε να ικανοποιήσουμε το στομάχι μας αλλά και να γεμίσουμε τον πολύτιμο οργανισμό μας με θρεπτικά συστατικά που τόσο πολύ χρειάζεται!
- μια χουφτίτσα αμύγδαλα με μια κουταλιά της σούπας μέλι
- μια χουφτίτσα πασατέμπο ή μια μεγάλη χούφτα φυστίκι αράπικο με το κέλυφος 
- μια φέτα ψωμί με ταραμοσαλάτα
- δύο φρυγανιές με μέλι
- μια φέτα ψωμί με σπιτική μαρμελάδα 
- φρούτα
- ένα μπολ ποπ κορν (θα πρότεινα βιολογικό, καθώς είναι το νούμερο ένα στην λίστα μεταλλαγμένων..)
- μία μπάρα δημητριακών
- μια φέτα ψωμί με σκόρδο, τομάτα, ρίγανη και ελαιόλαδο κ.α.
    9.     Θα μας δώσετε ένα παράδειγμα ενός διαιτολογίου μιας ημέρας νηστείας;
 Διατροφικό ημερήσιο πλάνο νηστείας 
Πρωινό : 2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης με ταχίνι και μέλι
Πρόγευμα : 2 φρούτα και ¼ φλ. πασατέμπο
Γεύμα : γαριδομακαρονάδα με ελαφριά σάλτσα τομάτας και σαλάτα από διάφορα λαχανικά με ελαιόλαδο
Απογευματινό : 1 μπολ φρουτοσαλάτα με αμύγδαλα, μέλι και κανέλα
Δείπνο : 1 βαθύ πιάτο σαλάτα με ντάκο, τομάτα, κρεμμύδι, ελιές, κάπαρη, αγγούρι και ελαιόλαδο.




Σία Χαλικιά




Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Συναυλία των σπουδαστών του τμήματος φωνητικής του Δημοτικού Ωδείου Αμαλιάδας


Την Κυριακή 7 Απριλίου στο κατάμεστο  Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο  έγινε η συναυλία των σπουδαστών  του τμήματος φωνητικής του Δημοτικού Ωδείου Αμαλιάδας . Με την καθοδήγηση της δασκάλας φωνητικής του ωδείου, κυρίας Βασιλικής Κεφάλα, οι μαθητές παρουσίασαν έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών όπως Κραουνάκη, Ξαρχάκου, Σαββόπουλου , Λοίζου, Μαραβέγια, Σπανού, Μικρούτσικου,Θεοφάνους, Μιλτέζου, Χατζηνάσιου, Κηπουργού, Κουγιουμτζή, παραδοσιακά, Blake, Haward, Rodgers, Webber και Imany.

Τα παιδιά συνόδευσε στο πιάνο η δασκάλα τους, ενώ στα υπόλοιπα όργανα της ορχήστρας  συνόδευσαν ο Γιάννης Καββαδίας και Μάκης Λούτζης
(κιθάρα), ο Νίκος Μυλωνάς (ηλεκτρική Κιθάρα), ο Σοφοκλής Φραγκογιαννόπουλος (Μπουζούκι), ο Νίκος Χαραλαμπάκης (Κρούστα), ο Γιάννης Βελόπουλος (λύρα) και το Δημήτρης Τράπαλης (κιθάρα–νταούλι).
Οι επιλογές των κομματιών έγιναν από τους μαθητές και σκοπός τους ήταν να αναδείξουν τις ικανότητές τους αλλά και η διασκέδαση του κόσμου που παραβρέθηκε.
Ο Αριστοτέλης Κολοβός, η Ζωή Παπαβραμίδου, η Φανή Μαρτζάκλη, η Ιωαάννα Παπαδοπούλου, η Αναστασία Βελοπούλου, η Αθανασία Φουντά, η Γιάννα Γερασιμίδου-Κατσά, ο Γιώργος Τσάκωνας, η Ρόζα Μπασιάκου, η Εύη Αναστοπούλου και ο Νίκος Τσαγρής ήταν οι μαθητές που μας ξάφνιασαν με τις επιδόσεις τους και απέσπασαν το πιο θερμό μας χειροκρότημα, αφού όπως τόνισε και η κυρία Βασιλική Κεφάλα την έκαναν πολύ περήφανη με την πρόοδό τους, μιας και είναι όλοι ερασιτέχνες και πρωτύτερα (εξαιρουμένων δυο περιπτώσεων) δεν είχαν καμία σχέση με τη μουσική. Καλωσορίζοντάς μας δε στην εκδήλωση, μας ενημέρωσε πως πρέπει να γνωρίζουμε πως είμαστε εκεί για να ακούσουμε μαθητές και όχι έτοιμους τραγουδιστές.


Προσωπικά το βρήκα πολύ γλυκό, μιας και λειτούργησε προστατευτικά προς τα παιδιά, που απ΄ ότι φάνηκε και από τον τρόπο που την κοιτούσαν , έχει καταφέρει να κερδίσει το σεβασμό και την αγάπη τους.
          Συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις αυτές δεν επιβραβεύουμε μόνο την προσπάθεια των μαθητών, αλλά επενδύουμε στην εκπαίδευση, την καλλιέργεια και την κοινωνικοποίηση όλων. Πρωτίστως των παιδιών μας…



Σία Χαλικιά