Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Θεατρική ομάδα Ερασιτέχνες: 3η χρονιά παιδική παράσταση

 «Παραμύθια και …αλήθειες..!!!»  είναι ο τίτλος της  παιδικής παράστασης που θα  μας παρουσιάσει φέτος η θεατρική ομάδα Ερασιτέχνες . Το έργο είναι βασισμένο στα παραμύθια της Μαρίνας Γιώτη ενώ τη διασκευή και τη σκηνοθεσία του για το θέατρο έχει κάνει ο Χάρη Κότσιφας.  
Το θέατρο βοηθάει στην καλλιέργεια του ανθρώπου και είναι ένας από τους ωραιότερους τρόπους ψυχαγωγίας. Τα παιδιά  με την αθωότητα που διαθέτουν μπορούν να διακρίνουν σ΄ ένα έργο το καλό και το κακό, να παραδειγματιστούν, να ταυτιστούν, να διδαχτούν και να καλλιεργήσουν την κριτική τους σκέψη.  Τα παραμύθια δε, εξάπτουν τη φαντασία και την περιέργειά τους.
Πώς αντιμετωπίζει η ομάδα Ερασιτέχνες την ευθύνη αυτή; Γιατί επιλέγει το παιδικό θέατρο; Φοβάται την κριτική των παιδιών;  Μια όμορφη συζήτηση για όλα αυτά κάναμε με τον κ. Χάρη Κότσιφα και  σας την παρουσιάζω παρακάτω.

 Πείτε μας δυο λόγια για το τι πρόκειται να παρακολουθήσουμε στη φετινή σας παράσταση.
Σαν ομάδα πιστεύουμε πως το παραμύθι εκτός από το ότι διασκεδάζει , διδάσκει αλήθειες της ζωής. Φέτος είχα την χαρά να γνωρίσω την συγγραφέα παιδικών παραμυθιών κ. Μαρίνα Γιώτη. Με χαρά μού έδωσε το δικαίωμα να διασκευάσω για το θέατρο δυο από τα καταπληκτικά έργα της .
Πρόκειται λοιπόν να ανεβάσουμε δυο πολύ γνωστά παραμύθια που έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές σε όλο τον κόσμο και δίνουν αλήθειες της ζωής.   Και οι αλήθειες της ζωής δεν είναι μόνο για τα παιδιά , αλλά  είναι και για εμάς τους μεγάλους «τα μεγάλα παιδιά». Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι τα παραμύθια ξεκίνησαν ως ιστορίες για ενήλικες, όπου τα παλιά τα χρόνια τις διηγούνταν γύρω από μια φωτιά για να διασκεδάσουν και να διδαχθούν από τα «παθήματα» των άλλων. Δεν θα μείνουμε όμως στα κλασικά παραμύθια μόνο ,αλλά θα αναζητήσουμε μαζί με τους μικρούς και μεγάλους φίλους μας κάποιες άλλες αλήθειες για τους ήρωες των παραμυθιών, αμφισβητώντας αν θέλετε  τις ιστορίες όπως τις ξέρουμε και βάζοντας τα μικρά, αλλά και τα μεγάλα  παιδιά, να ανακαλύψουν μια άλλη αλήθεια.

 Συνεχίζετε και φέτος με παιδική παράσταση. Θεωρείτε ότι είναι πιο εύκολο ή πιο δύσκολο κοινό τα παιδιά;
Συνεχίζουμε για 3η χρονιά μ ένα  παιδικό έργο . Το παιδικό θέατρο είναι πολύ πιο δύσκολο γιατί απευθύνεσαι σε θεατές πολύ δύσκολους κριτές . Είναι αγνές ψυχές που υποστηρίζουν με πάθος το αληθινό. Δεν μπορείς να τα κοροιδέψεις με ψέματα.  Για να το πετύχουμε αυτό ξαναγίνομαστε παιδιά. Τα παιδιά μάς   δίνουν ενέργεια και χαρά. Αν είσαι αληθινός, τα παιδιά ανταποκρίνονται με ένα μαγικό τρόπο! Δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο στον κόσμο των ενηλίκων… Η ευθύνη είναι τεράστια και γι’ αυτό όσοι ασχολούμαστε με το παιδικό θέατρο θα πρέπει να φιλτράρουμε προσεκτικά την κάθε λέξη, την κάθε εικόνα. Το παιδικό  Θέατρο έχει μεγάλες απαιτήσεις και λανθασμένα κάποιοι νομίζουν ότι είναι κάτι εύκολο.

 Κάθε παραμύθι έχει κι ένα ηθικό δίδαγμα. Από αυτό τι θα¨ μείνει¨ στα παιδιά;
Τα παιδιά θα μάθουν να «διαβάζουν» κρυφά μηνύματα πίσω από τις λέξεις και ότι σε κάθε περίπτωση  πρέπει να ερευνούν, να το ψάχνουν, είτε το πιστεύουν είτε όχι. Τα παιδιά θα μάθουν να αγαπούν τον εαυτό τους και να μην τα νοιάζει  τι θα πει κόσμος!! Και όπως λέμε σε κάποιο σημείο του έργου μας … « Εμείς, ξέρουμε ποιοι είμαστε!! καλοί η κακοί, ψηλοί η κοντοί…. έξυπνοι ή λιγότερο έξυπνοι, όμορφοι η λιγότερο όμορφοι…. Δεν είχε καμιά σημασία τι πιστεύει ο κόσμος!!!Μιλάμε  επίσης για το κυνήγι του ανεκπλήρωτου, τη μαγεία της αγάπης και τη δύναμη της θέλησης που μαθαίνει στα παιδιά να έχουν αυτοπεποίθηση και να μην περιμένουν από τους άλλους μαγικές λύσεις, γιατί η μαγεία που χρειάζονται βρίσκεται μέσα τους. Να δουν ότι η ευτυχία δεν είναι θέμα αποκτημάτων η περιστάσεων. Αυτά δεν μας κάνουν πραγματικά  ευτυχισμένους. Να μάθουμε μαζί με τα παιδιά ότι πρέπει να ονειρευόμαστε και με την «μαγεία» της ελπίδας και της πίστης στον εαυτό μας..μπορούμε να κάνουμε πράξη τα όνειρά μας.

Μια εναλλακτική προσέγγιση των γνωστών παραμυθιών πιστεύετε ότι θα προβληματίσει τους μικρούς θεατές;
Κοιτάξτε όπως στα νομίσματα έτσι και στη ζωή υπάρχουν πάντα δύο όψεις. Σε κάθε θέμα υπάρχει πάντα μια άλλη αλήθεια και τα παιδιά αυτό θα είναι καλό να το μάθουν . Για να γραφτούν τα συγκεκριμένα παραμύθια η κ. Γιώτη συνεργάστηκε με ψυχολόγους και με παιδαγωγούς. Εγώ επίσης για να διασκευάσω τα παραμύθια συζήτησα αρκετά και πήρα σημαντική βοήθεια από  την κυρία Κάρμεν Ρουγγέρη που έχει μεγάλη εμπειρία  στο καλό παιδικό θέατρο. Σίγουρα τα παιδιά θα μάθουν ότι είναι καλό να κοιτάμε πάντα πίσω από αυτό που φαίνεται και να βρίσκουμε την αλήθεια, όσο σκληρή και αν είναι,  γιατί η αλήθεια μας απελευθερώνει. Μόνο όταν μάθουμε την  Αλήθεια μπορούμε πραγματικά να κάνουμε τον κόσμο μας  καλύτερο. Στη ζωή μας πάντα θα υπάρχουν «Λύκοι και Κυνηγοί». Ας προχωράμε λοιπόν μπροστά και ας αναζητάμε την αλήθεια

Τι είναι αυτό που κάνει ένα μπόμπιρα να παραμείνει στη θέση του για μια-δυο ώρες και να δώσει προσοχή σε αυτό που βλέπει;
Βάλαμε τη φαντασία μας, την αγάπη μας, την καρδιά μας και δουλέψαμε να κάνουμε μια παράσταση που θα κάνει μικρούς και μεγάλους να περάσουν μια ευχάριστη ώρα και να παρακολουθήσουν με «θεατρική προσοχή»  το έργο μας. Τα καταπληκτικά σκηνικά που αποτελούν πραγματικά έργα κατασκευαστικής και ζωγραφικής τέχνης, η πολύ όμορφη Μουσική, οι χοροί από τη σχολή χορού – ωδείο Πολύτεχνο , οι καταπληκτικές αποδόσεις των ηθοποιών της ομάδας μας , οι εναλλαγές χρωμάτων και συναισθημάτων νομίζουμε ότι θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό θεατή.

Θυμάστε κάποια αντίδραση παιδιού που ήταν διαφορετική; Ή μια ερώτηση που μπορεί να έθεσε;
Η κάθε αντίδραση όλων των παιδιών είναι διαφορετική και χαράζεται στην καρδιά μας κάθε τους αντίδραση. Έχουμε εισπράξει πολύ αγάπη και υπέροχες αγκαλιές. Όλοι οι ηθοποιοί μας κάθε βράδυ έχουν να διηγηθούν και μια διαφορετική ιστορία αγάπης. Θυμάμαι ένα παιδάκι δεν ήθελε να μιλήσει στον «κακό μάγο» μιας παράστασης, ένα κοριτσάκι έκλαιγε στο «όνειρο του σκιάχτρου» έξω από τα παρασκήνια και ήθελε να δει την ηθοποιό του «σκιάχτρου» για να βεβαιωθεί ότι δεν το κάψανε. Έπεσε στην αγκαλιά της ηθοποιού και της έλεγε: δεν θα σ αφήσω να σου κάνουν κακό καλό μου σκιάχτρο…. Μια ηθοποιός  «γουρουνάκι» μας  «κούτσαινε» στο έργο και στο τέλος ήρθε ένα μικρό και της χάιδευε το πόδι για να περάσει. Σε όλες τις παραστάσεις τα παιδιά μάς θέτουν καταπληκτικά ερωτήματα και πολύ ευρηματικές σκηνοθετικές ιδέες Το πιο συχνό φαινόμενο βέβαια είναι ότι ακόμα και σήμερα στο δρόμο οι μικροί μας φίλοι αποκαλούν τους ηθοποιούς της ομάδας μας με τον ¨ρόλο τους»

Στην παράσταση παίζουν:
Αργυρώ Αντωνοπούλου: ……………………….. Παραμυθάς Α
Ευτυχία Κυβρακίδου- Γιαννακοπούλου: …Παραμυθάς Β
Διονύσης Κομποστιώτης:………………………… Φάνης ο Μπούφος (Δημοσιογράφος)
Ηλίας Καπετανάκος…………………………………  Φουντούκης ο Σκίουρος (βοηθ. Δημοσιογράφου)
Ναντίν Αλ Ιμάντι…………………………………….. Κοκκινοσκουφίτσα – Νεραϊδονονά
Ελένη Κορδαλή ………………………………………  Λύκαινα
Γιάννα Γούναρη……………………………………..   Γιαγιά Κοκκινοσκουφίτσας – Μητριά
Κωνσταντίνα Κλάδη……………………………….   Κουκουβάγια Σαίνι – Κόρη Α
Αγγελική Κουνέλη………………………………….   Μητέρα Κοκκινοσκουφίτσας – Υπηρέτρια
Παναγιώτης Ηλιόπουλος……………………….   Πατέρας Κοκκινοσκουφίτσας- Κυνηγός- Βασιλιάς
Νίκος Κώνστας……………………………………….   Λύκος- Τελάλης
Νάσια Ραυτοπούλου………………………………  Σταχτοπούτα
Ιωάννα Μωραϊτη…………………………………….  Κόρη Β΄
Διουνυσία Γιαννοπούλου……………………….  Γελωτοποιός
Δημήτρης Κομποστιώτης……………………….. Πρίγκιπας
 Ρένα Πολλάτου- Παπαδοπούλου…………… άλογο
Ράνια Βασιλάτου- Γεωργακοπούλου…….. άλογο
Και οι μικροί
Βασίλης Αδαμόπουλος………………………….. αγοράκι
Νίκος Κορδαλής…………………………………….. Εφημεριδοπώλης
Γιώργος Κορδαλής………………………………….  Εφημεριδοπώλης
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Σκορδίλη
Σκηνογράφος: …..Διονύσης Κοροντζής
Χορογραφίες:….   Κωνστάντζα Πρίντεζη
Μουσική:……….     Ελένη Σκορδίλη
Αφίσα: ………Αντρέας Κοροντζής
Κατασκευή Σκηνικού: Διονύσης Κομποστιώτης- Κωνσταντίνα Κλάδη- Νίκος Κώνστας-
                                         Νάντια Κότσιφα- Διονυσία Γιαννοπούλου- Σταμάτης Καμπάνταης-
                                        Ηλίας Καπετανάκος- Σταύρος Πολλάτος-  Θωμάς Αραπογιάννης-
                                        Γρηγόρης Γιαννακόπουλος- Γιάννης Γιαννακόπουλος
Ζωγραφική:                 Διουνυσία Γιαννοπούλου- Ρένα Παπαδοπούλου- Νάντια Κότσιφα-
                                       Σταύρος Πολλάτος- Ντέμη Κότσιφα
Κοστούμια:                 Γιάννα Γούναρη- Νάσια Ραυτοπούλου- Ναντίν Αλ Ιμάντι-
                                       Ρένα Παπαδοπούλου- Ιωάννα Μωραίτη
Κατασκευές-αξεσουάρ :  Παναγιώτης Ηλιόπουλος- Ευτυχία Σπυροπούλου-
                                            Ρένα Παπαδοπούλου- Γιάννα Γούναρη – Ιωάννα Μωραίτη
Φωτισμοί – Ήχος:         Γιάννης Αποστολόπουλος- Χρήστος Νταλαμάρας-
                                          Νίκος Ραυτόπουλος- Γιάννης Γιαννακόπουλος
Υπεύθυνοι σκηνής:      Ευτυχία Σπυροπούλου- Νίκος Ραυτόπουλος- Γιάννης Γιαννακόπουλος
Φροντιστήριο:               Αγγελική Κουνέλη – Γιάννα Γούναρη- Πόπη Μούσιου
Επιμέλεια Προγράμματος : Ελένη Σκορδίλη- Χαρά Μπέκιου – Ελένη Κορδαλή-
                                            Πόπη Μούσιου
Σποτ- Τρέιλερ:                Δημήτρης Κομποστιώτης – Μάκης Λούντζης- Χαρά Μπέκιου-
                                          Αργυρώ Αντωνοπούλου- Γιάννης Γιαννακόπουλος
Μακιγιάζ:                        Βίκυ Αφέντη- Διουνυσία Γιαννοπούλου- Αργυρώ Αντωνοπούλου
Βοηθούν Ακόμα: Ράνια Γεωργακοπούλου- Μαρία Καραχάλιου- Ντέμη Κότσιφα-
                                 - Μαργαρίτα Θεοφιλοπούλου.

Από εμένα , καλή σας επιτυχία και μια ευχή: Μακάρι να μυήσουμε τα μικρά μας πλασματάκια στο θέατρο και να ελπίσουμε ότι και ως ενήλικες θα συνεχίσουν να επιλέγουν περισσότερη ψυχαγωγία και λιγότερη διασκέδαση.

Σία Χαλικιά 

υ.γ.
Τιμή εισιτηρίου 3 ευρώ.
Ημερομηνίες παραστάσεων:
Παρασκευή 8/12 , Σάββατο9/12 ωρα 8.15μ.μ 
Κυριακή 10/12 ώρα 11:00 π.μ.
Παρασκευή 15/12, Σάββατο 16/12 ώρα 8.15μ.μ
Κυριακή 17/12 ωρα 11:00 π.μ.
 και Τετάρτη 20/12 ώρα 8.15 μ.μ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου